Kalender
Momenteel is de kalender leeg

Opleidingen

Reddingsbrigade Nederland

Onze opleidingen zijn afgestemd op het aanbod van Reddingsbrigade Nederland, de overkoepelende landelijke bond van reddingsbrigades. Reddingsbrigade Nederland biedt leuke en uitdagende reddingsopleidingen aan voor jong en oud. Een kind kan meteen na het behalen zwemdiploma A starten met een opleiding, waarbij het vergroten van de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop staan. De opleiding verloopt vervolgens van zelfredding, via het redden van vriendjes en het redden met hulp- en reddingsmiddelen naar een opleiding tot volwaardig redder. Kernwoorden in de opleidingen van Reddingsbrigade Nederland zijn uithoudingsvermogen, oriëntatie, coördinatie, inzicht, samenwerking en communicatie waarbij altijd de veiligheid van de redder voorop staat.

 

Jeugdopleidingen

Gedurende één seizoen wordt toegewerkt naar een examen, waaraan een diploma is verbonden. De lesstof is afgestemd op de leeftijd van de kandidaten en lessen worden gegeven in kleine groepen, waardoor iedereen is verzekerd van voldoende persoonlijke aandacht op maat. Daardoor is het behalen van het diploma voor iedereen mogelijk. Lid worden en instromen in een opleiding kan het gehele jaar door. Wel zal in overleg met de instructeur worden bezien of deelname aan het eerstvolgende examen mogelijk is. Nieuwe leden worden ingedeeld in groepen met leeftijdsgenoten, maar in overleg met de ouders is ook plaatsing in andere groepen mogelijk, bijvoorbeeld bij vriendjes of vriendinnetjes van een jaartje ouder of jaartje jonger, of bij broer of zus.

 

Diplomalijn

Door het ruime aanbod van diploma's, waarbij jaarlijks nieuwe elementen en technieken aan de orde komen, blijft de reddingsbrigade jarenlang boeiend en vernieuwend. Aangezien ontspanning een minstens zo belangrijk doel is tijdens de lessen, is er ook voldoende ruimte voor spellen en andere leuke activiteiten, zowel tijdens de les als tijdens andere verenigingsactiviteiten.

 

Kort samengevat ziet de diplomalijn er als volgt uit:

 

Junior Redder 1 t/m 4

Tijdens deze opleidingen gaat er vooral om, om jezelf te leren redden. Het verbeteren van zwemslagen en het vergroten van het uithoudingsvermogen zijn belangrijke aandachtspunten tijdens de opleiding.

 

Zwemmend Redder 1 t/m 4

Wanneer je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden, zoals bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje. Voor het redden van anderen wordt er gebruik gemaakt van diverse hulp- en reddingsmiddelen. Leer hoe je bijvoorbeeld een tak, touw of reddingsklos iemand kunt redden.

 

Life Saver 1 t/m 3

De Life Saver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Life Saver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden.

 

Opleidingen gericht op bewaking en hulpverlening

(Junior) Lifeguard

Naast de opleidingen in het zwembad kun je vanaf  je 15e jaar beginnen met het behalen van (junior) lifeguard diploma’s.  Deze diploma’s leiden op tot toezichthoudende en hulpverlenende taken op en rond het water en zijn internationaal erkend door de Internationale Life Saving Federation. Nadat iemand zijn opleiding tot  Lifeguard heeft behaald kan hij zich o.a. specialiseren tot Reddingsbrigade-chauffeur en/of Schipper. 


Instructeursopleiding

Reddingsbrigade Nederland kent ook een eigen instructeursopleiding van niveau 2 en niveau 3. De opleiding volgt de door NOC*NSF vastgestelde richtlijnen voor instructeursopleidingen, waarbij wordt opgeleid volgens het principe van competentiegericht leren. De kandidaten die deze opleiding volgen kunnen door het volgen van verschillende workshops kennis vergaren en leren de fijne kneepjes van het vak verder vooral binnen de eigen vereniging. Tijdens de opleiding wordt de kandidaat bijgestaan door een praktijkbegeleider en een leercoach.